vineri, 8 iunie 2007

PROTEST: VANTU ANUNTA PUBLIC CA SE AMESTECA IN POLITICA EDITORIALA A REALITATII TV

Asociatia Consumatorilor de Media protesteaza fata de ingerinta patronatului in politica editoriala a unei televiziuni, exprimata public, la Realitatea tv, de catre Sorin Ovidiu Vantu.

In cadrul emisiunii ''Putere la puterea a patra'', difuzata de Realitatea TV in data de 2 mai 2007, Sorin Ovidiu Vantu i-a spus lui Robert Turcescu ca il da afara daca ridica in slavi Al-Qaida la emisiunea ''100%''. Motivatia patronului a fost ca o opinie favorabila Al-Qaida ar contrazice dorintele publicului si ar duce la scaderea ratingului emisiunii respective.

Motivatie falsa, intrucat, Sorin Ovidiu Vantu a afirmat transant, citez: ,, Domule Turcescu, daca intr-o emisiune de-a dumneavoastra incepeti sa laudati Al-Qaida, va dau eu afara in acelasi moment.'' Nu este vorba, asadar, despre o decizie luata dupa consultarea parametrilor de rating, ci de o decizie impulsiva a unui patron care nu respecta libertatea de exprimare a jurnalistului.

Este inacceptabil ca un patron de presa sa foloseasca ,,dorintele publicului'' ca un paravan pentru propriile pareri si interese. NU patronul este cel care trebuie sa decida ce-i place publicului, ci publicul insusi. Atata timp cat nu exista mijloace elaborate de consultare a publicului si nici interes in acest sens, ''dorintele publicului'' vor putea fi folosite intotdeauna de patroni pentru a masca propriile lor pareri si interese.

Consideram ca afirmatiile lui Sorin Ovidiu Vantu arata o ingerinta inacceptabila a patronatului in politica editoriala a redactiei. Jurnalistul trebuie sa aiba libertatea de a spune ce crede el de cuviinta, atata timp cat afirmatiile sale sunt bazate pe dovezi si reflecta realitatea.

Iar declaratii agresive ca cea care face obiectul protestului, pot determina declansarea unui mecanism de autocenzura al jurnalistilor, mai periculos chiar decat cenzura patronului. In acest context, ne intrebam: daca jurnalistii de la Realitatea TV vor primi pe fluxurile de stiri informatii pozitive despre Al-Qaida, le vor difuza sau le vor trece sub tacere de teama ca ar putea fi dati afara de patron?

Dupa spusele lui Vantu, jurnalistul nu are voie sa ridice in slavi Al-Qaida, dar are voie sa il ridice in slavi pe Dinu Patriciu, de exemplu. Deci beneficiaza de o libertate editoriala limitata de lungimea unui,,lant'', care, nefiind strans de ,,gard'', ii ofera jurnalistul posibilitatea sa ,,zburde'' pe o raza limitata, prin ,,curte'' (curtea viziunii despre lume a patronului)

Iar motivatia,,dorintelor publicului'' ascunde un mare defect: jurnalism de calitate nu inseamna sa raspunzi intotdeauna asteptarilor publicului. Daca publicul crede, de exemplu, ca va veni o ploaie de meteoriti peste Romania, jurnalistul nu-l va contrazice, ca sa nu piarda audienta, chiar daca respectiva ploaie de meteoriti este ipotetica? Inseamna ca trebuie reinvitat Hancu in studiourile de televiziune pentru a ne prezice, anual cate un cutremur.




--
Horea Mihai Badau
Presedinte
Asociatia Consumatorilor de Media

Niciun comentariu: