duminică, 6 mai 2007

INVITATIE LA ZIUA FARA TELEVIZOR, IASI

Asociatia Consumatorilor de Media

alaturi de Centrul Cultural Francez si de Centrul Cultural German

au deosebita placere de a va invita la dezbaterea cu tema:

Jurnalism profesionist vs. Jurnalism studentesc

Participanti: Daniel Condurache (senior editor Opinia), Toni Hritac (redactor-sef Ziarul de Iasi), Danut Prisecariu (proprietar Tele'M si radio Vox T)

Dezbaterea face parte din programul primei ediţii a evenimentului „Ziua fara televizor'' la Iasi, care va avea loc in data de 26 aprilie, in club Blackout

(in spatele Judecatoriei, str. Grigore Ureche, nr.3-5)

Desfasuratorul evenimentului:

17.00: Concert I hate Mondays

17.30: „Magia obiectului" - teatru de papusi neconventional

Universitatea de Arte „G.Enescu"

Regia: lector univ. drd. Raluca Bujoreanu, asistent univ. dr. Toma Hogea,

prep. univ. Anca Zavalichi

Actori: Antoaneta Bratuleanu, Claudiu Galateanu, Ilona Hristic, Ramona Hrisu, Tudor Rotaru, Anca Stefan.

18.20: Videoproiectie fotoreportaj:

ROMANIA vazuta prin ochii Deliei Spatareanu

18.30: Dor de Vama Veche (poezie studentească si cantece la chitara)

19.30: Dezbatere media: Jurnalism profesionist vs. Jurnalism studentesc.

Participa: Daniel Condurache (senior editor Opinia), Toni Hritac (redactor-sef Ziarul de Iasi), Danut Prisecariu (proprietar Tele'M si radio Vox T).

Moderator: Horea Badau (presedinte Asociatia Consumatorilor de Media)

Parteneri media: Tele'M, RFI Iasi, Ziarul de Iasi, Suplimentul de Cultura.

Cu sprijinul: Editurile Polirom si Humanitas.

Ziua fara televizor este o modalitate de protest fata de violenta si senzationalismul ieftin din programele de televiziune. O data la doua saptamani, la ora 17.00, cand incep jurnalele de stiri ,,insangerate'', inchidem televizoarele si … punem idei in dialog, urmarim o piesa de teatru, invatam mecanismele mass-media ca sa ne putem feri de manipulare, ascultam muzica live, citim poezie. Toate acestea în Club Blackout, joi, 26 aprilie, incepand cu ora 17.00

Prima Zi fara Televizor a inceput la Bucuresti, pe 8 decembrie. Incepand de la acea data, saptamanal, Asociatia Consumatorilor de Media a organizat in Club A proiectii de scurt-metraje, concert de folk, lecturi publice de autor, spectacole de teatru si dezbateri pe teme media cu personalitati din lumea presei si nu numai ( Cristian Tudor Popescu, Cornel Nistorescu, Tudor Giurgiu, Mihai Tatulici, Aurora Liiceanu, Solomon Marcus, Ioana Avadani, Gabriela Stoica, Razvan Popescu si Gelu Trandafir –CNA , Daniela Roventa Frumusani, Florin Tudose, Liliana Pagu, Dragos Vasile, Vlad Iorga etc)

Actiunile au are drept scop protejarea Drepturilor Consumatorilor de Media la Informare Corecta, la Protectie, la Libera Exprimare, la Transparenta, la Protectie, cuprinse in Declaratia Consumatorilor de Media, elaborata de Asociatia Consumatorilor de Media.

PROTEST: VANTU ANUNTA PUBLIC INGERINTA IN POLITICA EDITORIALA A REALITATII TV

Asociatia Consumatorilor de Media protesteaza fata de ingerinta patronatului in politica editoriala a unei televiziuni exprimata public, la Realitatea tv, de catre Sorin Ovidiu Vantu.

In cadrul emisiunii ''Putere la puterea a patra'', difuzata de Realitatea TV in data de 2 mai 2007, Sorin Ovidiu Vantu i-a spus lui Robert Turcescu ca il da afara daca ridica in slavi Al-Qaida la emisiunea ''100%''. Motivatia patronului a fost ca o opinie favorabila Al-Qaida ar contrazice dorintele publicului si ar duce la scaderea ratingului emisiunii respective.

Motivatie falsa, intrucat, Sorin Ovidiu Vantu a afirmat transant, citez: ,, Domule Turcescu, daca intr-o emisiune de-a dumneavoastra incepeti sa laudati Al-Qaida, va dau eu afara in acelasi moment.'' Nu este vorba, asadar, despre o decizie luata dupa consultarea parametrilor de rating, ci de o decizie impulsiva a unui patron care nu respecta libertatea de exprimare a jurnalistului.

Este inacceptabil ca un patron de presa sa foloseasca ,,dorintele publicului'' ca un paravan pentru propriile pareri si interese. NU patronul este cel care trebuie sa decida ce-i place publicului, ci publicul insusi. Atata timp cat nu exista mijloace elaborate de consultare a publicului si nici interes in acest sens, ''dorintele publicului'' vor putea fi folosite intotdeauna de patroni pentru a masca propriile lor pareri si interese.

Consideram ca afirmatiile lui Sorin Ovidiu Vantu arata o ingerinta inacceptabila a patronatului in politica editoriala a redactiei. Jurnalistul trebuie sa aiba libertatea de a spune ce crede el de cuviinta, atata timp cat afirmatiile sale sunt bazate pe dovezi si reflecta realitatea.

Iar declaratii agresive ca cea care face obiectul protestului, pot determina declansarea unui mecanism de autocenzura al jurnalistilor, mai periculos chiar decat cenzura patronului. In acest context, ne intrebam: daca jurnalistii de la Realitatea TV vor primi pe fluxurile de stiri informatii pozitive despre Al-Qaida, le vor difuza sau le vor trece sub tacere de teama ca ar putea fi dati afara de patron?

Dupa spusele lui Vantu, jurnalistul nu are voie sa ridice in slavi Al-Qaida, dar are voie sa il ridice in slavi pe Dinu Patriciu, de exemplu. Deci beneficiaza de o libertate editoriala limitata de lungimea unui,,lant'', care, nefiind strans de ,,gard'', ii ofera jurnalistul posibilitatea sa ,,zburde'' pe o raza limitata, prin ,,curte'' (curtea viziunii despre lume a patronului)

Iar motivatia,,dorintelor publicului'' ascunde un mare defect: jurnalism de calitate nu inseamna sa raspunzi intotdeauna asteptarilor publicului. Daca publicul crede, de exemplu, ca va veni o ploaie de meteoriti peste Romania, jurnalistul nu-l va contrazice, ca sa nu piarda audienta, chiar daca respectiva ploaie de meteoriti este ipotetica? Inseamna ca trebuie reinvitat Hancu in studiourile de televiziune pentru a ne prezice, anual cate un cutremur.


--
Horea Mihai Badau
Asociatia Consumatorilor de Media

INVITATIE LA ZIUA FARA TV, EDITIA A IX-A



Asociatia Consumatorilor de Media si Club A au deosebita placere de a va invita la dezbaterea cu tema:



TELEVIZIUNEA TEATRALIZEAZĂ VIATA COTIDIANA?

Participanti: prof. univ. dr. DANIELA Frumusani şi prof. univ. dr. SOLOMON Marcus

Dezbaterea face parte din programul celei de-a noua editii a Zilei fara Televizor, care va avea loc in data de 14 aprilie, in Club A.

Desfasuratorul evenimentului:

Ora 17.00 Proiectii scurt-metraje premiate la festivaluri internationale


Ora 19.00:
DEZBATERE MEDIA: TELEVIZIUNEA TEATRALIZEAZĂ VIAŢA COTIDIANĂ? Prof. univ. dr. DANIELA Frumuşani şi prof. univ. dr. SOLOMON Marcus vor discuta în ce masură adoptăm mastile, gesturile, scenariile, modul de viata prezentate în mass-media. Cum are loc acest proces şi care sunt efectele lui?

Ziua in care închidem televizorul este o modalitate de protest fata de violenta si senzationalismul ieftin din programele de televiziune. In fiecare vineri, la ora 17, cand incep jurnalele de stiri ,,insangerate'', inchidem televizoarele si … punem idei in dialog, urmarim o piesa de teatru, invatam mecanismele mass-media ca sa ne putem feri de manipulare, ascultam muzica live, citim poezie.






Contact:


Horea Mihai Badau

horeabadau@gmail.com

0722.376.925

INVITATIE LA ZIUA FARA TV, EDITIA A VIII-A



Asociatia Consumatorilor de Media si Club A au deosebita placere de a va invita la dezbaterea cu tema:

TELEVIZIUNEA PUBLICA, LA ORA ADEVARULUI

Participanti: Tudor Giurgiu, presedinte-director-general TVR si... TU!

Presedintele-director-general al Televizunii Publice vine in Club A pentru a discuta deschis cu TINE, despre situatia din TVR


Vino sa-i spui presedintelui- director- general al TVR ce asteptari ai de la
Televiziunea Publica. Ce iti place si ce nu in programele TVR. Vino sa-i
comunici multumirile si nemultumirile tale.

Dezbaterea face parte din programul celei de-a opta editii a Zilei fara Televizor, care va avea loc in data de 23 martie, in Club A.

Desfasuratorul evenimentului:

Ora 17.00 Scurt metraje inedite prezentate de Liga studentilor de la UNATC

Ora 18.00: Teatru „Do not drop... Sau la ce serveşte imaginaţia" de SILVIA MARIA Pitea; cu: DIANA Caravan, ROXANA Szilvasan, VICTOR Hanner.

Fundatia Noi Orizonturi din Lupeni prezinta o piesa de teatru social cu un puternic mesaj antiviolenta

Ora 19.00: TVR LA ORA ADEVARULUI. Vor participa: Tudor Giurgiu si..tu!

Tudor Giurgiu, presedinte-director-general al Televiziunii Romane vine sa stea de vorba cu tine! Intreaba-l tot ce vrei sa afli despre Televiziunea Publica si proiectele ei pentru tine.



Ziua in care închidem televizorul este o modalitate de protest fata de violenta si senzationalismul ieftin din programele de televiziune. In fiecare vineri, la ora 17, cand incep jurnalele de stiri ,,insangerate'', inchidem televizoarele si … punem idei in dialog, urmarim o piesa de teatru, invatam mecanismele mass-media ca sa ne putem feri de manipulare, ascultam muzica live, citim poezie.

Va asteptam!

Contact:

Horea Mihai Badau

Asociaţia Consumatorilor de Media

0722.376.925

horeabadau@ gmail.com

INVITATIE LA ZIUA FARA TV, EDITIA A VII-A


Asociatia Consumatorilor de Media si Club A au deosebita placere de a va invita la dezbaterea cu tema:

IMAGINEA FEMEII LA TV: INTRE NEVASTA DE FOTBALIST SI TRADATA IN DRAGOSTE?

Participanti: Aurora Liiceanu, Daniela Frumusani, Liliana Pagu, Lavinia Sandru, Evelyn Badea

Dezbaterea face parte din programul celei de-a saptea editii a Zilei fara Televizor, care va avea loc in data de 9 martie, in Club A.

Desfasuratorul evenimentului:

Ora 17.00 Videoproiectii:

- IN MEMORIAM: Cornel Chiriac

- Rock-ul feminin romanesc

Ora 18.30 Recital folk: Nicolae Marino

Ora 19.00: Imaginea femeii la tv: intre Nevasta de Fotbalist si Tradata in Dragoste… Vor participa: Aurora Liiceanu, Daniela Frumusani, Liliana Pagu, Lavinia Sandru, Evelyn Badea, studenti, public

Ziua in care închidem televizorul este o modalitate de protest fata de violenta si senzationalismul ieftin din programele de televiziune. In fiecare vineri, la ora 17, cand incep jurnalele de stiri ,,insangerate'', inchidem televizoarele si … punem idei in dialog, urmarim o piesa de teatru, invatam mecanismele mass-media ca sa ne putem feri de manipulare, ascultam muzica live, citim poezie. Toate acestea în Club A, vineri, 9 februarie, incepand cu ora 17.00

Va asteptam!

Contact:

Horea Mihai Badau

Asociaţia Consumatorilor de Media

0722.376.925

horeabadau@ gmail.com