luni, 9 iulie 2007

PROTEST: OPRITI TELENOVELA ,,PROFESOARA SI ELEVUL SINUCIGAS''

Asociatia Consumatorilor de Media protesteaza fata de tabloidizarea subiectului ,,Profesoara si elevul sinucigas'', prin incalcarea dreptului la viata privata si la imagine al celor implicati.

Protestam fata de faptul ca tragedia unei familii a fost transformata intr-o telenovela-reality-show difuzata in fiecare seara la principalele televiziuni. OTV a intrecut, ca de fiecare data, orice limita. Consideram inacceptabil faptul ca s-au difuzat fotografii facute tanarului imediat dupa deces, cu prim-planuri extrem de violente, dublate de comentarii brutale, transmise de un doctor prin telefon: ,,da, uite are nasul spart, …etc''. !

Din pacate, presa scrisa a tinut pasul cu televiziunile, titrand:

,,Cel mai de pret vis al elevului Bogdan Costache, o nunta cu profesoara pe care o adora, s-a frant pe caldaramul din fata blocului in care locuia femeia vietii lui'' (Evenimentul Zilei) Asemenea unghiuri de abordare au contribuit la formarea si intretinerea unei telenovele – reality show, prin transformarea unei drame intr-un spectacol ,,paine si circ'' deschis publicului.

In acest context, ,,dezvaluiri'' precum publicarea continutului sms-urilor scrise de elev si de profesoara (in ziarul Gandul), au senzationalizat intr-o maniera ieftina evenimentul, incalcand dreptul la viata privata al subiectilor.

Profesoara a fost condamnata de presa in conditiile in care prezumtia de nevinovatie nu ar trebui sa fie un principiu aplicat doar in justitie.

Acest gen de campanii nu fac decat sa tabloidizeze gusturile publicului, care, in consecinta, va invata sa aprecieze consumul facil, simplificat, de fapt divers. Piata media din Romania va sfarsi prin a fi formata numai din tabloide, „pentru ca asta vrea publicul"- public format cu astfel de campanii.

Prezentul comunicat de presa este rezultatul dezbaterii " Cazul Bogdan- Corina , in continuare de interes public?" organizat de Asociatia Consumatorilor de Media impreuna cu studenti de la facultatile de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Litere si Psihologie, in Club A, in cadrul Zilei fara Televizor.



--
Horea Mihai Badau
Presedinte
Asociatia Consumatorilor de Media
0722.376.925

Niciun comentariu: